opc_loader

Cookiemelding

Vantende.nl maakt gebruik van cookies. Door te klikken op "Ik begrijp het" gaat u akkoord. Via deze melding willen wij benadrukken goed om te gaan met uw persoonsgegevens, en deze nooit door te spelen aan derden. Voor meer informatie zie onze voorwaarden.

Achteraf betalen tot 14 dagen na uw aankoop Gratis verzending vanaf €50,- in Nederland verzendkosten onder €20,-  €5,99 en onder €50,-  €3,99 Eenvoudig retour 30 dagen bedenktijd

Retourgarantie

Uw artikel retour sturen? Klik hier voor meer informatie

Filters
€ 14
€ 73
Merken

Römertopf

Een Römertopf of Romeinse stoofpot is een poreuze aardewerken schaal met deksel.

In deze schaal kunnen veel ingrediënten bereid worden.

Het gebruik van de Römertopf stamt uit de tijd van de Romeinen. 

Artikel 1 tot 18 (van de 18 artikelen). Resultaat:1
Artikel 1 tot 18 (van de 18 artikelen). Resultaat:1

De Römertopf of Romeinse stoofpot is een poreuze, aardewerken schaal (terra cotta) met deksel. In deze schaal kunnen allerlei ingrediënten bereid worden.

Het gebruik van de römertopf stamt uit de tijd van de Romeinen. Door de ovenschaal veel te gebruiken trekken de aroma's van de gerechten in de schaal, wat voor een nog apartere smaak zorgt.

Voor gebruik moet de römertopf minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal zal dit vocht opnemen. Door de schaal met deksel in de oven te plaatsen en deze langzaam op te warmen, ontstaat er een oven in een oven. Gedurende het bakproces zal het water verdampen, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Hierdoor gaan vitaminen en voedingsstoffen niet verloren tijdens het kookproces. 

Ook is aanbakken onmogelijk, omdat het binnen de Römertopf niet heter wordt dan waterdamp. De schaal van de traditionele Römertopf is erg gevoelig voor temperatuursschommelingen en mag daarom nooit in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Ook het plaatsen van een hete schaal (direct uit de oven) op een zeer koud oppervlak kan voor problemen zorgen; er kunnen dan barsten in het aardewerk ontstaan.

De Römertopf is in allerlei vormen verkrijgbaar voor onder andere vlees, vis, aardappelen, knoflook en zelfs voor appels en is een traditioneel huwelijksgeschenk. Omdat de schaal poreus is, blijft de smaak van het gemaakte gerecht in de römertopf hangen. Het is daarom lekkerder zoete en hartige gerechten in verschillende Römertopfs te bereiden en ook een aparte schaal te gebruiken voor vis.